Sosyal Medya Nedir?



Sosyal medya çoğu zaman bizim gerçekleştirdiğimiz gibi blog sitelerinde uzmanlar tarafından dile getirilmiş ya da makale ve uygulamalar ile anlatılmıştır.
Sosyal Medya Kısaca; herkesin gözüne çarpan, toplumun büyük bir kesiminin kullanmakta olduğu


Facebook , Twitter , Instagram ve diğerleri olarak adlandırılır.
Biz Facebook gibi bir site ya da diğerlerini tanımlamak için sosyal medya tanımını kullanıyoruz ancak Wikipedia ya da benzeri siteler devreye girdiğinde o zaman bu tanım daha da kafa karıştırıcı olmaya başlıyor.



Peki gerçekten nedir bu sosyal medya?



Terim olarak temelinde bugün internet üzerindeki hemen hemen her bir web sitesini tanımlamak için kullanılır.
Bazı insanlar ise sosyal medya tanımını daha kısıtlı görüş olarak, kullanıcının kendi ürettiği içerikleri yayınladığı platformlar olarak tanımlarlar ve sosyal ağ (Facebook, Twitter, vb) olarak kullanır ve aynı anlama denk olduğunu belirtirler.



Yani, Sosyal Medya Nedir?



İsterseniz daha fazla kafa karışıklığı oluşturmamak ve anlam kargaşasına yol açmamak için her kelimenin ayrı ayrı anlamına bakalım.
Sosyal Bilgi paylaşımı ve bilgi alma yoluyla diğer insanlarla etkileşim anlamına gelir.
Medya iletişimin bir aracını ifade eder. (internet ,TV, radyo ve gazeteler medyanın daha geleneksel örneklerindendir).
Tamam, bu iki ayrı terimden biz birlikte bir temel tanım oluşturabiliriz:

Sosyal medya, paylaşım ve tüketilen bilginin hem birbirleri, hem de insanlarla etkileşimini  sağlayan web tabanlı iletişim araçlarıdır.
Evet, geniş bir tanım oluşturmuş olduk ama sosyal medyanın çok geniş bir terim olduğunu akılda tutmamız gerekir.



Ortak Sosyal Medya Özellikleri



Sosyal medyanın ortak özelliklerini aşağıdaki listede belirttik. Belirli bir yerin, sosyal olarak ya da sosyal medya olarak nasıl sınıflandırılacağını sorguluyorsanız, aşağıdaki özelliklerin en az birini incelemeyi deneyebilirsiniz.

Kullanıcı hesapları: Bir site, ziyaretçilerinin giriş yapabilmesine, kendi hesaplarını oluşturmasına izin veriyorsa, o zaman sosyal etkileşim sağlanmasına da olanak tanıyor demektir.
Profil Sayfaları:> Sosyal medya, iletişim anlamına geldiğinden , bir profil sayfasının bir kişiyi temsil etmesi gerekir. Genellikle profil fotoğrafı, biyografi, web sitesi, son mesajlar, önerileri, son aktivite gibi bireysel kullanıcı hakkında bilgiler içerir.
Arkadaşlar, takipçileri, gruplar, hashtag ve benzeri: Bireylerin diğer kullanıcılarla bağlantılı hesaplarını kullanması, aynı konu üzerinde birleşecekleri bir başlık oluşturmaları ve abone olmak için kullanılır.

Haberleşme:  Kullanıcıların sosyal medyada diğer kullanıcılarla bağlantı kurması ve bilgi paylaşımı için kullanılır.

Kişiselleştirme: Sosyal medya siteleri genellikle kullanıcılarına kendi kullanıcı ayarlarını yapılandırmak için esneklik sağlar. Kendi profillerini özelleştirmek, düzenlemek, arkadaş ya da takipçilerini yönetmek, onların haberlerinde başlıklarında gördüğünüz bilgileri beğenmek, paylaşmak ve katkıda bulunmak özelliklerini sağlar.

Düğmeler ve Açıklama Bölümleri: sosyal medya üzerinde etkileşim en yaygın yollarından biri temsili düğmelerdir. Düğmeler sayesinde etkileşimde bulunabilir ve katılım göstererek paylaşıma katkı sağlayabiliriz.
İnceleme, değerlendirme ya da oylama sistemleri:  beğenme ve yorumlamanın yanı sıra, sosyal medya siteleri, uygulamalar ve birçok web sitesi bu tür verilere önem veriyor. Sizin fikrinizi alarak bir sonuç çıkartabiliyor.



Sosyal Medya ve Sosyal Ağ Arasındaki Fark Nedir?



Daha önce de belirttiğimiz gibi, insanlar  sosyal medya ve sosyal ağ terimlerinin aynı şey olduğunu düşünüyorlar.
Ancak  aralarındaki fark ince olsa da, aynı şey değiller. Sosyal ağ sosyal medyanın bir alt sınıfıdır.
Sosyal medya ve sosyal ağ arasındaki farkı anlamanın en kolay yolu terimleri medya; ve “ağ” olarak ayrı ayrı düşünmektir.
Medya aslında paylaşımın olmadığı bir makalede, bir video, bir bağlantı, bilgilere atıfta bulunan bir  animasyonlu GIF , bir PDF belgesi, basit bir durum güncellemesi ya da başka bir şey olabilir. Geleneksel medyanın da içerisinde yer aldığı ve bilginin sadece bir kanaldan diğerine geçtiği ve sizin etkileşimde bulunmanıza olanak tanımayan paylaşım biçimi olarak adlandırılabileceği gibi,
, diğer taraftan, hedef kitleniz, arkadaşlar, akrabalar, arkadaşları, geçmişinden gelen herkes, mevcut müşteriler, rehberler ve potansiyel kitleler gibi insanları ve etkileşimlerini içerebilir.



Geleneksel Medya Ayrıca Sosyal Medya mı?



Geleneksel medya, günümüzde yaygın olarak kullanılan ve geniş örnekleri bulunan bir alan.  Ancak gün geçtikçe sosyal medya ile arasındaki çizgi açılmakta.
Bir gazete okuyabilir veya televizyonda bir haber dinleyebilirsiniz, bu durumu tek yönlü bir cadde (Geleneksel Medya) olarak düşünebiliriz.
Ancak, Sosyal medya izlediğiniz ya da dinlediğiniz, okuduğunuz konu hakkında etkileşime geçmenize ve kendi düşüncenizi paylaşmanıza olanak tanıyan çok yönlü bir cadde gibidir.