Reklam Ajansı Nasıl Seçilir?

Ana Sayfa> Blog > Reklam Ajansı Seçmek

Reklam Ajansı Nasıl Seçilir?



Şimdi, dijital endüstride yeniyseniz veya dijital her şeye aşina iseniz, bir dijital ajans seçerken nereden başlayacağınızı bilmek zor olabilir.



Çünkü ortada farklı, butik veya uzman olduklarını iddia eden o kadar çok kişi varki. Gerçekte hepsi aynı görünüyorsa da ve uzmanlık alanlarına baktığınızda farklılaştıklarını anlayabilirsiniz.
Açıkçası, işletmeniz için doğru kurum, kişisel gereksinimlerinize bağlı olacaktır ancak dijital bir ajans kullanmayı düşünürken daima göz önünde bulundurmanız gereken temel hususlar bulunmakta. Bunları sizin için sıraladık;

1. Yaş ve Arka Plan:

Göz önünde bulundurulması gereken önemli bir husus, ajansın yaşı ve içinde çalışanlarının geçmişi. Açıkçası, dijital ajanslar her seferinde gelişiyor bu yüzden birçoğu hala ‘yeni’ olarak sınıflandırılacak. Durum buysa, personelinin temel üst düzey üyelerinin geçmiş deneyim ve deneyimlerini ve bu deneyimi işletme amaçlarına ulaşmanıza yardımcı olmak için nasıl kullanabileceklerini kesinlikle düşünmelisiniz.

2. Yer:

Konum ya da başka bir değişle ulaşılabilirlik dikkate alınması gereken önemli bir konudur. Çünkü belli bir noktada yüz yüze görüşmek zorundasınız. Tamam, çoğu şey e-postayla veya telefonla yapılabilir, ancak bazen gerçek bir toplantı gereklidir. Bu nedenle ulaşılabilirlik en yakın düşünmeniz gereken değerlendirmelerden biridir.
Bu durumu online toplantılar, hangout bağlantı toplantıları şeklinde de düşünebilirsiniz. Önemli olan yüz yüze dijital platform üzerinden ya da gerçek dünya da bir araya gelebilmek ve sinerji üretebilmekten geçmektedir. Bu nedenle dijital ajans sizin için ne gibi uygulamalar üretiyor, bu zaten teknoloji, yenilikçi seviyesini de aynı zamanda göstermektedir.

3. Müşteriler:

Göz önüne alınması gereken en önemli şeylerden biri de ajansın müşteri tabanı. Belli ki büyük isim müşterileri her zaman etkileyicidir. Fakat küçükleri de iskonto etmeyin. Çok zamanlı olarak, bir ajansın daha küçük, daha az tanınmış istemciler üzerinde daha fazla kontrol ve özgürlüğü olacaktır. Bu nedenle, onlar için yaptıkları işe ve elde ettiklerini incelemek iyi bir fikirdir. Müşteri tabanına bakarken sahip oldukları müşterilerin türüne ve bunlardan herhangi birinin işinizle ilişkili olup olmamasına dikkat edin. Daha çok sektör ile çalışmış ve tecrübe edinmiş bir ajansın geçmişten gelen tecrübe ve deneyimleri ile sizi yönlendirmesi ve öneriler sunması daha kolay olacaktır.

4. Marka ve Tutum

Açıkçası dikkate alınması gereken bir başka önemli husus, markalarını ve tutumlarını hissetmek için ajansların web sitelerine yakından bakın. Bir ajansın markasını düşündüğünüzde içgüdülerinize güvenebilirsiniz. Markalarını veya tutumlarını sevmiyorsanız, markanızı yönetmeleri için onlara güvenmemelisiniz! Web siteleri veya hizmetlerini yararlı ve bilgilendirici bir konuda açıklıyor mu?
Sosyal medya ve diğer dijital tanıtımları kendisi için ne ölçüde kullanıyorlar? dikkat edilmesi gereken soruların başında gelmektedir. Örneğin; sosyal medya konusunda hizmet vermesini istediğiniz bir ajansın kendi sosyal ağlarını ya da kendine özgü tasarlamış olduğu tasarımların kalitesi ve paylaşım sıklığını kontrol edebilirsiniz. Sosyal ağları ya da kendisi için üretmiş olduğu görselleri bulunmayan bir ajansın size katkı sağlayacağını düşünemezsiniz!

5. Tutum / Yaklaşım:

Kıyafetler ve hatta teknoloji gibi şeyleri satın aldığınızda, markayı ve tutumunu satın almadan önce düşünürsünüz ve aynı kural bir ajans seçerken geçerli olmalıdır. Web sitesine bakın içeriği mantıklı mı?  Benzer şekilde, onlara ulaştığınızda nasıl yanıt verdiler? Samimi ve Nezaket kurallarına uygun mu konuşuyorlar? Seçtiğiniz ajansın tavrıyla tamamen rahat olmak istersiniz. Ulaşabileceğiniz iletişim bilgileri mevcut mu? 7/24 Destek birimleri bulunmakta mı? İhtiyaç duyduğunuzda ulaşılabilir olacaklar mı? ve benzeri soruları göz önünde bulundurmanız maksimum önem taşımaktadır. Unutmayın, markanızı temsil etmek için ajansı istihdam edersiniz bu nedenle markanızı etkili bir şekilde temsil edebileceklerine güvenin.

6. Teknikleri:

Ajans hizmet konusunda uzman mı? Bu işi tüm hizmet ağları içinde mi sunuyor? yoksa bu konuda gerçekten tecrübe sahibi mi? Ajansın tecrübesine istinaden sertifika bilgileri mevcut mudur? bu soruların yanıtlarını mutlaka bulmak gerekir.

8. Fiyat:

Fiyat, işiniz için bir ajans seçerken her zaman bir etken olacak ancak genel fiyatın yanında fatura ve ödemelerin nasıl yürüdüğünü de düşünmelisiniz. Ajans ile yapılacak olan anlaşmanın yıllık mı? proje bazlı mı? olacağı gibi konular önemli.

9. Ödüller:

Herhangi bir işletme ile olduğu gibi, bir ajansın başarılı ve yüksek beğeni topladığına dair iyi bir işaret, kendi kemerleri altında ödüller alması uzmanlığını göstermesidir. Ödül noktasında, bir ajansın bir ödülü olmadığı için bunun başarılı olmadığı anlamına gelmediğini de belirtmek gerekir.

10. İşiniz İçin Öneriler: 

Son olarak, en azından, ajansın işiniz için neyi öngördüğünü ve nedenini de düşünmelisiniz. Önerileri beklentileri karşılayacak veya aşacak mı? Ve bir teklif hazırlamadan önce işinizi ve hedeflerinizi öğrenmek için zaman ayırıyorlar mı? İşletmenizi tanımaya zaman ayırmadıysa, muhtemelen beklentilerinizi karşılamayacak veya hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak bir standart teklif sunduğunu gösterebilir. En iyi ajanslar, birlikte ısmarlama bir çözüm teklifi koymadan önce sizi, işinizi ve hedeflerinizi tanımak için zaman harcamalıdır.